Wat is zuurvlees?
Zuurvlees (Limburgs: Zoervleisj)is een typisch Limburgs stoofgerecht, waarbij het rundvlees voor het garen in het zuur is gezet met lekkere stoofkruiden. Daarna wordt het vlees langzaam gegaard en vervolgens afgezoet met Limburgse appelstroop.
Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland gegeten, veelal bij friet of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen. Het is ook heerlijk bij puree en rode kool met stukjes appel.
Limburgs lekkernij
Limburgse koude schotel is een maaltijdsalade, gemaakt van gekookt rundvlees, gekookte aardappelen, groenten, zuren (waaronder uitjes en augurkjes) en mayonaise. Koude schotel is te vergelijken met huzarensalade en is een typisch Limburgs product. Koude schotel vormt samen met pistolets een heerlijke, volledige maaltijd. Het gerecht is ook heerlijk bij een barbecue.